Het Utrechts Kamerorkest Trajectum is opgericht in 1980 door Han van Emmerik (1922 – 1998), die vele jaren lang concertmeester en voorzitter was. De eerste vijf jaar speelde Trajectum onder leiding van de naar Nederland uitgeweken Russische dirigent Lev Markiz. Daarna waren Ferdinand Vrijma en Hans van der Maas dirigent.  In 1995 fuseerde Trajectum met het Utrechts Strijkorkest. Het aldus vernieuwde Trajectum werd in 1999 geleid door Otto Tausk en van 2000 tot voorjaar 2010 door de Canadese dirigent Gregory Hubert. Van augustus 2010 tot en met oktober 2013 stond Trajectum onder leiding van Manuel Visser. Daarna hebben we gespeeld onder leiding van Pim Cuijpers. Sinds 1 sept 2017 staat Trajectum onder leiding van Ben Weishaupt.

 

repetitie

 

Trajectum telt op dit moment ca. 30 leden. Het orkest wordt gevormd door enthousiaste amateurblazers en -strijkers die twee dingen gemeen hebben: passie voor muziek en plezier in het samenspelen. Regelmatig geven wij concerten met muzikale werken uit diverse stijlperiodes. Als solisten treden vaak jonge musici op.

Trajectum werkt graag samen met koren, zangers of dansers op projectbasis en staan ook open voor uitwisseling met orkesten of koren in andere landen. Een bijzonder project werd in het lustrumjaar 2005 tot stand gebracht. Samen met het Marokkaanse ensemble Weshm werd een muzikale ontmoeting tussen westerse en niet-westerse muziek gecreëerd, met werken van Rimski-Korsakov, Borodin, Mozart en composities van Weshm. In het voorjaar van 2007 begeleidde Trajectum het Klein Operakoor Wilhelminapark bij hun productie van de opera La Fille de Madame Angot van Charles Lecocq in de Schouwburg te Utrecht.  In het voorjaar van 2009 begeleidde Trajectum Robin Assen bij zijn eindexamenproject Unsettled Scores,  dat in de Beurs van Berlage werd uitgevoerd.  Bij het 30-jarig bestaan in het voorjaar van 2010 werd een muzikaal verband aangegaan tussen pop en klassiek in samenwerking met de band Gram. Vanaf 2010 heeft Trajectum regelmatig samengewerkt met jonge solisten van de Academie Muzikaal Talent.

Trajectum heeft ook een paar concertreizen gemaakt naar het buitenland.  In oktober 2000 naar Tsjechië, waar twee concerten werden gegeven met werken van Mozart en Beethoven. In het najaar van 2004 naar Duitsland (Dorfen), waar de plaatselijke Rotary een benefietconcert had georganiseerd, en naar Oostenrijk (Alpbach). Daar werd een concert gespeeld in de plaatselijke kerk. Ook deze reis speelden we werken van Mozart (Fluitconcert KV 313) en Beethoven (de Zevende symfonie). Het najaar van 2009 werd koers gezet naar Engeland, waar de unieke mogelijkheid bestond om de jonge soliste Natalie Harris te begeleiden in Mozart’s Klarinetconcert. Ook voor het najaar van 2015 staat er weer een concertreis op het programma, dit keer naar Frankrijk.

 

Ben Weishaupt
Ben Weishaupt (1996) begon met piano- en trompetlessen toen hij 7 jaar oud was. Op 10-jarige leeftijd werd hij toegelaten tot de jongtalentklas van het Conservatorium van Groningen, waar hij aanvankelijk trompet studeerde, maar al gauw de voorkeur gaf aan piano. Daarnaast volgde hij zanglessen en soleerde o.a. bij de Nationale Reisopera en op het European Orchestra Festival.

In 2011 begon hij zijn pianostudie aan de Sweelinckacademie van het Conservatorium van Amsterdam. In 2013 en in 2015 bereikte hij de kwartfinale van het nationale YPF-Pianoconcours. Ook won hij prijzen in de nationale finale van de SJMN, het pianoconcours Noord-Nederland, het Prinses Christinaconcours en de eerste prijs bij het Euregio-Vocalistenconcours 2012 in Duitsland.

In september 2014 vervolgde Ben zijn pianostudie in de bacheloropleiding van het Conservatorium van Amsterdam bij Marcel Baudet; hij zal in 2018 zijn eindexamen doen bij Frank Peters. Aan hetzelfde conservatorium doet hij sinds 2016 bovendien de bacheloropleiding orkestdirectie, nadat hij enkele jaren directielessen volgde aan de Nederlandse Junior Dirigeeracademie.

Ben Weishaupt dirigeerde verscheidene jeugd- en studentenorkesten, waaronder het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO), het Kennemer Jeugd Orkest (KJO), het Symfonieorkest Conservatorium van Amsterdam. In 2017 en 2018 is hij uitgenodigd om een opera te dirigeren in het Opera Forward Festival van de Dutch National Opera.

Sinds 1 september 2017 is hij de dirigent van Utrechts Kamerorkest Trajectum.

Ben speelde in diverse orkesten en treedt zowel solistisch als in kamermuziekensembles en liedduo’s op. Hij speelt op een vleugel, hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.